Produkten har blivit tillagd i varukorgen

 

 

 

 

Lasso!

Länk till våra lasson vi säljer.

https://slagugglan.se/lasso/

Här har ni ett proffslasso som används av yrkesmän och yrkeskvinnor inom rennäringen i Sverige. Dessa är speciellt framtaget för att uppfylla deras hårda krav.

Att kasta lasso har långa traditioner inom olika nationaliteter och är mycket viktigt inom rennäringen. Att kasta lasso kallas för Suophar på Nordsamiska och har mycket långa traditioner.

Lassot vi säljer är följsamt och används av samer när de jobbar med sina renar. Den oranga passar under vintern för stora djur och den blåa är en vårlina som passar för kalvarna.

Längd på lassot är totalt 15 meter.

Vi marknadsför även lassoringar/glidögla (kiela) i form av en åtta som även den är viktig för att kunna använda lassot med bra precision.

Vi har även sett att denna produkt gärna används under andra omständigheter.

Det kan vara under företagsevent, tävlingar, femkamp, hemmafester mm.

Att kasta lasso beskrivs av av Madeleine Stirnimann socialantropolog som nedan.

Den samiska kasttömmen (suopan) brukar vara ungefär 15 meter lång och ha en glidögla (kiela) av renhorn. 

Den samiska kasttömmen kastas helt annorlunda än cowboyernas lasso. Medan de senare svänger lassoöglan över huvudena, så kastar samen hela bunten av det upprullade repet i ett framåtsvep över renens horn. För att det ska fungera, använder man sig av en glidögla av renhorn. Den kan bestå av en enkel ring. Då är den med en skinnlapp fastsydd i ena ändan av kasttömmen. Mera raffinerad och även mera hållbar är glidöglan med två hål. Repändan dras genom båda hålen, först genom det stora, sedan genom det lilla. I repändan bakom det lilla hålet görs en knut, så att repet inte åker ut ur öglan, när man drar ut en armslång slinga mellan kielans två hål. Man håller glidöglan hela tiden fast i vänster hand medan man med den andra handen drar ut lassoögla efter lassoögla tills man håller en hel bunt av lika stora lassoöglor i handen. Sedan är det bara att kasta hela bunten av det upprullade repet över en ren. 

Produkter

Handla

Information